Jak dbać o odporność dziecka za pomocą diety?

W okresie jesiennym mamy obniżoną odporność, przez co jesteśmy bardziej podatni na wszelkie infekcje. Wielu rodziców w tym czasie zmaga się z nawracającymi przeziębieniami u swoich dzieci. Warto więc na co dzień dbać o odporność, także za pomocą diety!

Co powinno znaleźć się w diecie dziecka, aby miało lepszą odporność?

Budowanie odporności to długotrwały i złożony proces, na który wpływa np. zdrowa dieta, aktywność fizyczna, odpoczynek i higiena. W przypadku diety warto zwrócić uwagę na składniki, które wpływają korzystnie na odporność, np.: witamina C, B12, D i A, kwasy tłuszczowe omega-3, żelazo, cynk, białko i selen.

  • Witamina C - to jeden z przeciwutleniaczy, które zapobiega nowotworom. Wspiera odporność organizmu i ma działanie bakteriobójcze. Źródła witaminy C to natka pietruszki, brukselka, owoc dzikiej róży, kiwi, owoce czarnego bzu, papryka czerwona.
  • Witamina D – kształtuje odporność wrodzoną i nabytą. Jej niedobór osłabia organizm. Źródła tej witaminy to: tran, tłuste ryby (łosoś, śledź, makrela), wątróbka, ser, jaja. Pod wpływem promieni słonecznych w skórze zachodzi synteza tej witaminy, jednak w naszej strefie klimatycznej jest efektywna w okresie wiosenno-letnim (maj-wrzesień). W pozostałych miesiącach należy suplementować witaminę D.
  • Kwasy tłuszczowe Omega-3 - mają właściwości przeciwzapalne. Ich niedobór objawia się większą podatnością na infekcje bakteryjne i wirusowe. Najwięcej kwasów tłuszczowych omega-3 zawierają ryby morskie, jak halibut, łosoś, śledź.
  • Witamina A - wzmacnia układ odpornościowy. Źródła: marchew, soki warzywne, warzywa zielone i pomarańczowe owoce, wątróbka, tran, jaja, masło.

Warto pamiętać też o probiotykach, które pobudzają wzrost bakterii jelitowych, potrzebnych do regulowania działania układu odpornościowego. Ich źródła to np. fermentowane produkty mleczne (jogurt naturalny, kefir, maślanka) oraz kiszone warzywa.

Jaka dieta jest najlepsza dla odporności dziecka?

Choć niektóre witaminy lub składniki mineralne mogą bezpośrednio wpływać na odporność, to nie będą mieć optymalnego działania bez w pełni wartościowej diety. Pamiętajmy, że najzdrowsza dieta to ta zbilansowana i różnorodna. By jadłospis naszych dzieci był pełnowartościowy, należy zadbać o dostarczanie w odpowiednich proporcjach produktów, które są źródłami węglowodanów, tłuszczów i białka. Taki jadłospis zapewnia dziecku wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Niedożywienie, które występuje na skutek długotrwałej ubogiej diety, wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego.

Które składniki mięsa mają korzystny wpływ na odporność?

Mięso jest ważnym elementem zróżnicowanej diety dziecka. Mówiąc o odporności, warto przypomnieć, że mięso to źródło cynku, żelaza, białka czy witaminy B12, które są nieocenione w budowaniu odporności organizmu.

  • Cynk: zwiększa odporność na wirusy i bakterie oraz aktywizuje komórki odpornościowe.  
  • Żelazo: wzmacnia system obronny organizmu. Najlepiej przyswaja się żelazo z produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają żelazo hemowe, a jego głównym źródłem jest mięso.
  • Białko: wpływa na odporność organizmu - buduje ciała odpornościowe. W przypadku jego niedoboru może dojść do zaniku odporności. W mięsie znajdują się optymalne ilości tego składnika. Mięso to także źródło białka pełnowartościowego o wysokiej wartości biologicznej, które ma pełen zestaw aminokwasów niezbędnych, czyli takich, których organizm sam nie potrafi wytworzyć.
  • Witamina B12: jej niedobory zwiększają zagrożenie rozwoju wielu chorób, wywołują zmęczenie, a to obniża odporność. Witamina B12 dostarczana jest wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, w tym w mięsie.
  • Selen: zwiększa liczbę przeciwciał odpornościowych i hamuje namnażanie drobnoustrojów chorobotwórczych. Wzmacnia ochronę przed wirusem grypy.

Podsumowanie:

Dieta ma ogromne znaczenie we wspieraniu odporności. Zadbaj o różnorodny i pełnowartościowy jadłospis swojej pociechy, szczególnie pamiętając o źródłach witaminy C, D i A, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz probiotykach. Nie zapominaj także o jakościowym mięsie – wzmocni organizm poprzez dostarczenie żelaza hemowego, pełnowartościowego białka, selenu, cynku i witaminy B12.