Hot-Dogi inaczej

Składniki dla 1 hot-doga:

  • 1 podłużna bułka wieloziarnista
  • 1 paróweczka z piersi kurczaka Gryzzale
  • kilka liści ulubionej sałaty
  • mała łyżeczka pokrojonej cebuli (biała lub czerwona do wyboru)
  • kawałek zielonego ogórka (do zrobienia włosów)
  • 2 pomidorki koktajlowe (do zrobienia uszu)
  • jedna czarna oliwka (do zrobienia oczu)
  • kawałek czerwonej papryki (do zrobienia buzi i włosów)
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy
  • ketchup, majonez i oliwa (do sosu)

Hot-dogi to jedno z ulubionych dziecięcych dań.

Jak przygotować takie, które będą zarówno smaczne, jak i pożywne? Wystarczy dobrać odpowiednie składniki, które dostarczą dziecku niezbędnych wartości odżywczych. Jeśli brak Ci pomysłu, sprawdź nasz przepis na hot-dogi dla najmłodszych.

Przygotowanie:

Sos: Wymieszaj dwie łyżeczki ketchupu, dwie majonezu oraz kilka kropli oliwy.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, a następnie opiecz w nim pieczywo. Trzymaj je tak długo, aż będzie ciepłe (około 3-5 minut). Paróweczki z piersi kurczaka podgrzej w garnku z wodą.

Gdy pieczywo jest już gotowe, rozkrój bułkę wzdłuż prawej lub lewej strony (nie przekrawaj jej na dwie połowy). Oba brzegi bułki posmaruj sosem i wyłóż jej środek liśćmi sałaty. Następnie dodaj posiekaną cebulkę i włóż do bułki Gryzzalową paróweczkę z piersi kurczaka.

Wykorzystaj warzywa do wykonania z nich elementów twarzy. Dzięki temu dziecko chętniej zje posiłek. Pokrój ogórka i paprykę w 3-4 mm paseczki i zrób z nich włosy. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i ułóż w miejscu uszu. Następnie czarną oliwkę pokrój w poprzek i wykorzystaj dwa kawałki do zrobienia oczu. Kawałek papryki możesz wykorzystać do zrobienia buzi.

Oprósz bułkę solą oraz pieprzem i ulubionymi przyprawami.

Smacznego!