Parówki w cieście drożdżowym

Składniki na 5 sztuk:

  • paróweczek z piersi kurczaka Gryzzale
  • 200 g mąki
  • 1/2 opakowania drożdży suszonych
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 110 ml mleka (ciepłego)
  • 1 jajko
  • 50 g masła (miękkiego)
  • jajko
  • sezam lub mak do dekoracji

Przekąska dla całej rodziny

Szykuje się Wam rodzinny wieczór i zastanawiasz się jakie przekąski tym razem przygotować? Sprawdź przepis na parowki w cieście, które możesz podawać z ulubionymi sosami. 

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski, a następnie dodaj drożdże, szczyptę soli oraz cukier. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Do miski wlej mleko, wbij jajko, a także wrzuć masło. Całość należy ugnieść na jednolite ciasto. Pozostaw ciasto na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości około 3 mm. Uformowany prostokąt potnij na paski o szerokości około 2,5 cm. Każdą parówkę owiń jednym kawałkiem ciasta.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i ułóż na niej parówki. Następnie posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem lub makiem do dekoracji i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż do zarumienienia.

Możesz podawać z ketchupem lub ulubionym sosem. Parówki w cieście będą doskonale komponowały się również z sałatką ze świeżych warzyw.

PS. Jeśli nie masz czasu na robienie ciasta od podstaw, możesz skorzystać z gotowych produktów takich, jak np. ciasto francuskie, które dostępne są w sklepowych lodówkach.

Smacznego!